Yıllık İzinde Hastalanma Hali:
Yıllık izinlerini kullanırken hastalanan memurlar hastalık izinlerini ve kullanmakta oldukları yıllık izinlerinin kalan kısmını bulundukları yerde geçirerek görevlerine başlarlar.
Hastalık izinlerinin süresi kullanmakta oldukları yıllık izin süresinden fazla olan memurlar hastalık izinlerinin bitiminde görevlerine başlarlar. Bunların hastalanmaları sebebiyle kullanamadıkları yıllık izinlerinin süresi 657 sayılı Kanunun değişik 102 inci maddesi göz önünde bulundurularak hesaplanır ve bu süre aynı Kanunun 103 üncü maddesine göre kullandırılır.
3.3.10.1. Raporun İzinden Az olması
Hastalık izinlerinin süresi kullanmakta oldukları izin süresinden az olan memurların hastalık izinlerinin itibaren kalan kullanabilmeleri Tedavi Yönetmeliğinin 6 ıncı maddesinde düzenlenmiştir. Örneğin;20 gün yıllık izin alan bir memur iznin üçüncü gününden itibaren 15 gün hastalık izni almışsa, 3 gün yıllık izin + 15 gün hastalık izni+ 17 gün kalan yıllık izin süresi=35 gün yasal izin kullanmış olacaktır.
Burada sağlık izni yasal izni keserek işlemektedir. Sağlık izni sonunda memurun göreve dönmesi zorunludur. Memurun hastalanmaları sebebiyle kullanmadıkları yıllık izinlerinin süresi 657 sayılı kanunun 103’üncü maddesi esaslarına göre kullandırılır. Yukarıdaki örneğimize göre memurun, hastalık iznini kestiği 5 günlük yıllık izni, daha sonra kullandırılacaktır. (Pınar, 2006)
Örneğin 1.8.1995 tarihinde 20 gün yıllık izne ayrılan bir personelin rahatsızlanması nedeniyle 11.8.1995 tarihinde 10 gün rapor alması halinde rapor bitim tarihi ile yıllık izin bitim tarihi aynı güne rastladığından personelin 21.8.1995 tarihinde görevine başlaması gerekir. Geriye kalan 10 gün izin amirin uygun göreceği bir zamanda kullandırılabilecektir.
Memurların acil olarak hastalanmaları durumunda anılan yönetmeliğin 7’nci maddesince düzenlenen hastalık raporları uyarınca hastalık izni verilebilmesi için raporda vakanın acil olduğunun belirtilmiş olması şartı getirilmiştir. Aksi takdirde hasta memur, hastalık izni kullanıyor sayılmakla beraber en kısa zamanda Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliğinin ilgili maddelerine göre muayeneye sevk edilerek hakkında bu muayene sonucuna göre işlem yapılır. Hastalık izni vermeye yetkili amirler lüzum gördükleri takdirde hastalık raporunun acil bir vaka üzerine düzenlenip düzenlenmediğinin belirtilmesini en yakın resmi sağlık kurulundan isteyebilirler.
Resmi sağlık kurullarının hastalık raporunun düzenlenmesine esas olan vakanın acil olmadığını belirtmeleri halinde ilgili memur, hastalık izni kullanılıyor sayılmakla beraber en kısa zamanda Tedavi Yönetmeliği esaslarına göre muayene sevk edilerek hakkında bu muayene sonucuna göre işlem yapılır.