Devlet Memuru Hastalık İzinleri

Memur-3

Yıllık İzinde Hastalanma Hali:

Yıllık izinlerini kullanırken hastalanan memurlar hastalık izinlerini ve kullanmakta oldukları yıllık izinlerinin kalan kısmını bulundukları yerde geçirerek görevlerine başlarlar.
Hastalık izinlerinin süresi kullanmakta oldukları yıllık izin süresinden fazla olan memurlar hastalık izinlerinin bitiminde görevlerine başlarlar. Bunların hastalanmaları sebebiyle kullanamadıkları yıllık izinlerinin süresi 657 sayılı Kanunun değişik 102 inci maddesi göz önünde bulundurularak hesaplanır ve bu süre aynı Kanunun 103 üncü maddesine göre kullandırılır.

3.3.10.1. Raporun İzinden Az olması

Hastalık izinlerinin süresi kullanmakta oldukları izin süresinden az olan memurların hastalık izinlerinin itibaren kalan kullanabilmeleri Tedavi Yönetmeliğinin 6 ıncı maddesinde düzenlenmiştir. Örneğin;20 gün yıllık izin alan bir memur iznin üçüncü gününden itibaren 15 gün hastalık izni almışsa, 3 gün yıllık izin + 15 gün hastalık izni+ 17 gün kalan yıllık izin süresi=35 gün yasal izin kullanmış olacaktır.

3.3.10.2. Raporun İzinden Fazla Olması

            Hastalık izinlerinin süresi kullanmakta oldukları yıllık izin süresinden fazla olan memurlar ise, hastalık izinlerinin bitiminde görevlerine dönerler. Tedavi Yönetmeliğinin 6’ıncı maddesinin ikinci fıkrasında yer alan bu hükme göre, örneğin; 15 gün izinli iken 10’uncu günden itibaren 20 gün istirahat alan bir memur 10 gün yıllık izin + 20 gün hastalık izni = 30 gün yasal izin kullanmış olacaktır.

Burada sağlık izni yasal izni keserek işlemektedir. Sağlık izni sonunda memurun göreve dönmesi zorunludur. Memurun hastalanmaları sebebiyle kullanmadıkları yıllık izinlerinin süresi 657 sayılı kanunun 103’üncü maddesi esaslarına göre kullandırılır. Yukarıdaki örneğimize göre memurun, hastalık iznini kestiği 5 günlük yıllık izni, daha sonra kullandırılacaktır. (Pınar, 2006)

3.3.10.3. Raporun Bitiş Tarihinin İzinle Aynı Olması

            Yıllık iznini kullanmakta iken, hastalık nedeniyle rapor alan personelin sağlık izninin bitiş tarihinin, kullandığı yıllık iznin bitiş tarihi ile aynı tarihe rastlaması halinde, sağlık izninin bitiminde görevine başlaması gerekir. Geriye kalan yıllık izni, izin vermeye yetkili amirlerce uygun görülen bir tarihte kullanabileceklerdir.

Örneğin 1.8.1995 tarihinde 20 gün yıllık izne ayrılan bir personelin rahatsızlanması nedeniyle 11.8.1995 tarihinde 10 gün rapor alması halinde rapor bitim tarihi ile yıllık izin bitim tarihi aynı güne rastladığından personelin 21.8.1995 tarihinde görevine başlaması gerekir. Geriye kalan 10 gün izin amirin uygun göreceği bir zamanda kullandırılabilecektir.

3.3.11. Acil Olarak Hastalanma Hali

Memurların acil olarak hastalanmaları durumunda anılan yönetmeliğin 7’nci maddesince düzenlenen hastalık raporları uyarınca hastalık izni verilebilmesi için raporda vakanın acil olduğunun belirtilmiş olması şartı getirilmiştir. Aksi takdirde hasta memur, hastalık izni kullanıyor sayılmakla beraber en kısa zamanda Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliğinin ilgili maddelerine göre muayeneye sevk edilerek hakkında bu muayene sonucuna göre işlem yapılır. Hastalık izni vermeye yetkili amirler lüzum gördükleri takdirde hastalık raporunun acil bir vaka üzerine düzenlenip düzenlenmediğinin belirtilmesini en yakın resmi sağlık kurulundan isteyebilirler.
Resmi sağlık kurullarının hastalık raporunun düzenlenmesine esas olan vakanın acil olmadığını belirtmeleri halinde ilgili memur, hastalık izni kullanılıyor sayılmakla beraber en kısa zamanda Tedavi Yönetmeliği esaslarına göre muayene sevk edilerek hakkında bu muayene sonucuna göre işlem yapılır.

3.3.12.Hastalık İzinlerinin Verilmesi

Memurlara, merkezde kurum amirinin, illerde kurum amirinin teklifi üzerine mülki amirin, yurt dışında misyon şefinin onayı ile hastalık raporlarında gösterilen istirahat süreleri kadar hastalık izni verilir. Türk Silahlı Kuvvetlerinde çalışan sivil memurlara bu izinler, izin vermeye yetkili amirin, yurt dışında Kıdemli Askeri Ataşenin onayı ile verilir.

Memurların Hastalık Raporlarını Verecek Hekim ve Resmi Sağlık Kurulları Hakkında Yönetmelik ile Devlet Memurları Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliğinde tespit edilen usul ve esaslara uyulmaksızın alınan hastalık raporlarına dayanılarak hastalık izni verilemez.

Hastalık izni verilmediği halde görevlerine başlamayan memurlar izinsiz ve özürsüz olarak görevlerini terk etmiş sayılarak haklarında 657 sayılı Kanun ve değişiklikleriyle, özel kanunların bu konularla ilgili hükümleri uygulanır denilmektedir

Related Posts

1961 Anayasası ve Özellikleri

III. 1961 Anayasası 1. 1961 Anayasası, bir tarafı, 27 Mayıs darbesini yapan Millî Birlik Komitesi ve diger tarafı Temsilciler Meclisinden olusan kurucu Meclis tarafından hazırlanmıstır. Daha sonra Anayasa tasarısı halkoylamasıyla…

Bir Yıldan Fazla Hapis Cezası Alan Memurun Görevine Son Verilir mi?

1 yıldan fazla hapis cezası alan memurun görevine son verileceği Devlet Personel Başkanlığı görüşü Kategori Atama Kanun / Madde(ler) 657 / 53, 48, 98 Tarih 20/07/2011 Kaynak 33 sayılı bülten…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaçırdığın Haberler

1961 Anayasası ve Özellikleri

  • By admin
  • Ocak 3, 2025
  • 141 views
1961 Anayasası ve Özellikleri

Rabarba Nedir? Filmlerde figüranların çıkardığı ses kalabalığı Ned

  • By admin
  • Ocak 3, 2025
  • 74 views
Rabarba Nedir? Filmlerde figüranların çıkardığı ses kalabalığı Ned

Bir Yıldan Fazla Hapis Cezası Alan Memurun Görevine Son Verilir mi?

  • By admin
  • Ocak 3, 2025
  • 67 views
Bir Yıldan Fazla Hapis Cezası Alan Memurun Görevine Son Verilir mi?

Mig 23 Savaş Uçağı Tarihçesi

  • By admin
  • Ocak 3, 2025
  • 57 views
Mig 23 Savaş Uçağı Tarihçesi

2020 Yılı Doğrudan Temin Limitleri

  • By admin
  • Ocak 3, 2025
  • 94 views
2020 Yılı Doğrudan Temin Limitleri

Orta Vadeli Mali Plan Nedir?

  • By admin
  • Ocak 3, 2025
  • 57 views
Orta Vadeli Mali Plan Nedir?