Denetimde Çağdaş Yöntem ve Teknikler
Denetimde çağdaş yöntem ve tekniklerin kullanılması kesinlikle klasik yöntemden vazgeçme anlamına gelmemektedir. Bu nokta kanımca çok önemlidir. Çünkü klasik tekniklerin üzerine günümüz teknolojisini ekleyerek daha kısa zamanda, kaynakların daha etkin ve verimli bir şekilde kullanılmasıyla daha çok çalışmalar yapmak mümkündür.
Bu konuyu basit bir örnekle anlatabiliriz. (A) noktasından (B) noktasına ulaşmak amaçlanıyorsa, bunun farklı şekil, teknik ve yöntemlerle yapılması mümkündür. Herhangi bir vasıta kullanmadan yürüyerek gidilebilir. Ancak bu en zor ve en ilkel yöntem olacaktır. Tıpkı bütün hesaplamaların bir alet kullanılmaksızın el ile yapılması gibi. Yahut bu mesafe bisiklet ya da motosiklet ile kat edilebilir. Yaya gitmeye göre daha pratik bir yöntem olmakla birlikte ekonomik ve sağlıklı bir yöntem olduğu söylenemez. Tıpkı denetimde sadece hesap makinelerinden yararlanmak gibi, yahut iki mesafe arası iyi bir otomobil ile yahut daha uzak mesafeler uçak ile kat edilebilir ki en akılcı ve ekonomik yöntem de bu olacaktır. Bu örnekte de görüleceği üzere amaç değişmemiştir. Ancak kullanılan araç ve yöntemler farklıdır. Diğer taraftan denetçi çağdaş teknik ve yöntemleri hangi noktalarda ve ne oranda kullanacağına kendisi karar vermelidir. Yukarıdaki örnekte bahsedilen mesafe yay olarak beş dakikada kat edilebilecek iken; trafik yoğunluğuna yahut iki nokta arasındaki taşıt yolunun güzergahının farklı olması yada herhangi bir nedenle araba ile on dakika gibi bir sürenin gerekli olduğu durumlarda mutlaka araba ile gitme çabası içerisinde olmamalıdır. Bununla beraber çağdaş teknik ve yöntemlerin kullanılması belirli şartları da gerektirmektedir. Yukarıdaki örnekte, araba yahut uçaktan yararlanabilmek için öncelikle bu vasıtaların bulunması ve bunların nasıl kullanılacağının bilinmesi gerekir.
Daha genel bir anlamda belirtmek gerekirse, denetimde çağdaş tekniklerin kullanılması klasik yöntemde uygulanan denetim tekniklerinin bilgisayar imkanlarından yararlanılarak daha etkin şekilde uygulanmasından öte bir işlem değildir. Ayrıca bilgisayarın sağladığı imkanlardan hareketle elbette klasik usulde uygulanması mümkün yahut verimli olmayan diğer tekniklerin uygulanması da mümkün olacaktır.
Fakat denetimde çağdaş tekniklerin kullanılması veya denetimlerden bilgisayardan etkin şekilde yararlanılması ancak belirli varsayımlarla yahut belirli şartların varlığı halinde mümkün olacaktır. Ana başlıklar halinde bu varsayımlar aşağıdaki şekilde açıklanabilir.
Denetçi denetimde bilgisayardan yararlanabilecek kadar asgari bilgisayar bilgisine sahip olmalıdır. Bilgisayardan sipariş üzerine bilgi alınarak etkin şekilde yararlanılamaz .Denetçinin bilgisayar konusundaki bilgisinin yetersiz olması durumunda gerçekte yukarıda açıklanan tüm hususlar olumlu olsa dahi bu verilerin çok fazla işe yarayacağını söylemek oldukça zor görünmektedir.