Kooperatif Vergi Borcunda Sorumluluk

Kooperatiflerin vergi vorcundan dolayı sorumlu olmalarına ilişkin makale aşağıda sizler için sunulmuştur…..

Kooperatifin Vergi Borcundan Sorumluluk

Kooperatifin Vergi Borcundan Sorumluluk

Yapı Kooperatifi’nden bir daire satın aldığı, ancak adı geçen Kooperatifin yönetimi ile ilgili herhangi bir görevi olmadığı belirlenen, söz konusu daireyi alımdan önce tahakkuk eden borcun satın alan kişiye düşen kısmını ödeyip ödemeyeceği hukuki yönden nasıl bir işleme tabi olur.

6183 Sayılı A.A.T.U.H. Kanunun mükerrer 35 inci maddesinde; “Tüzel kişilerle küçüklerin ve kısıtlıların, vakıflar ve cemaatler gibi tüzel kişiliği olmayan teşekküllerin mal varlığından tamamen veya kısmen tahsil edilemeyen veya tahsil edilemeyeceği anlaşılan amme alacakları, kanunî temsilcilerin ve tüzel kişiliği olmayan teşekkülü idare edenlerin şahsi mal varlıklarından bu Kanun hükümlerine göre tahsil edilir.

Bu madde hükmü, yabancı şahıs veya kurumların Türkiye’deki mümessilleri hakkında da uygulanır.

Tüzel kişilerin tasfiye haline girmiş veya tasfiye edilmiş olmaları, kanunî temsilcilerin tasfiyeye giriş tarihinden önceki zamanlara ait sorumluluklarını kaldırmaz.

Temsilciler, teşekkülü idare edenler veya mümessiller, bu madde gereğince ödedikleri tutarlar için asıl amme borçlusuna rücu edebilirler.

Amme alacağının doğduğu ve ödenmesi gerektiği zamanlarda kanuni temsilci veya teşekkülü idare edenlerin farklı şahıslar olmaları halinde bu şahıslar, amme alacağının ödenmesinden müteselsilen sorumlu tutulur.

Kanuni temsilcilerin sorumluluklarına dair 213 sayılı Vergi Usul Kanununda yer alan hükümler, bu maddede düzenlenen sorumluluğu ortadan kaldırmaz.” hükmü yer almaktadır.

1163 sayılı Kooperatifler Kanununun 1. maddesinde; “Tüzel kişiliği haiz olmak üzere ortaklarının belirli ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek veya geçimlerine ait ihtiyaçlarını işgücü ve parasal katkılarıyla karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle sağlayıp korumak amacıyla gerçek ve tüzel kişiler tarafından kurulan değişir ortaklı ve değişir sermayeli ortaklıklara kooperatif denir.” denilmektedir.

Aynı Kanunun;

“Sınırsız sorumluluk” başlıklı 29. maddesinde; “Anasözleşme, kooperatifin varlığı borçlarını karşılamaya yetmediği hallerde, ortaklarının da şahsan ve sınırsız olarak sorumlu tutulacaklarını hüküm altına alabilir. Bu takdirde alacaklılar kooperatifin iflası veya diğer sebeplerle dağılması halinde alacaklarını tamamen sağlıyamazlarsa, kooperatifin borçlarından dolayı, kooperatif ortakları zincirleme ve bütün varlıklariyle sorumlu olurlar.”

“Sınırlı sorumluluk” başlıklı 30. maddesinde; “Anasözleşmeye, kooperatif borçları için her ortağın kendi payından fazla olarak şahsan ve belirli bir miktara kadar kooperatiften sonra sorumlu olacakları hususunda bir hüküm konabilir. Ortakların tek başına sorumlu olacakları miktar kooperatifteki paylarının tutarı ile orantılı olarak da gösterilebilir.”

“Kooperatife yeni giren ortakların sorumluluğu” başlıklı 35. maddesinde ise, “Ortakları şahsan sorumlu, veya ek ödemelerle yükümlü bir kooperatifte, durumunu bilerek yeni giren kimse, girişinden önce doğmuş olan borçlardan diğer ortaklar gibi sorumlu olur. Buna aykırı mukavele hükümleriyle ortaklar arasındaki anlaşmalar üçüncü şahıslar hakkında hüküm ifade etmez.”

hükümleri yer almaktadır.

Diğer taraftan, 1163 sayılı Kooperatifler Kanununa göre; kooperatifler tüzel kişiliği haiz olup, Türk Ticaret Kanununun 136 ıncı maddesinde Kooperatiflerin ticaret şirketi olduğu belirtilmiştir. Dolayısıyla, ticaret siciline tescil ve Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi’nde ilan edilen ana sözleşmelerinde tayin edilen kanuni temsilciler, 6183 sayılı Kanunun mükerrer 35 inci maddesi gereğince sorumlu olacaktır.

Bu itibarla, 6183 sayılı Kanunun mükerrer 35.maddesine göre adı geçen Kooperatif hakkında yapılan takibat sonucunda, Kooperatifin mal varlığından tamamen veya kısmen tahsil edilemeyen veya tahsil edilemeyeceği anlaşılan kamu alacağının, Kooperatifin kanuni temsilcilerinin mal varlığından tahsili yoluna gidilmesi, sonuç alınamadığı takdirde ise ortaklara başvurulabilmesi için;

-adı geçen Kooperatifin iflasına, dağılmasına ya da dağıtılmasına karar verilmesi

-Kooperatifin tasfiyesinden sonra mal varlığının borçlarını ödemeye yetmediğinin anlaşılması gerekmekte olup, yukarıda yer alan mevzuat hükümlerine istinaden adı geçen Kooperatifin anasözleşmesinde ortakları için belirlenen sorumluluk durumlarına göre, kooperatifin vergi borcundan dolayı ortaklara da müracaat edileceği tabiidir.

Related Posts

Devlet memuru işyeri açabilir mi, şirket ortağı olabilir mi?

Dеvlеt mеmurlarının, ticarеt vе diğеr kazanç gеtirici faaliyеtlеrdе bulunmalarını yasaklayan düzеnlеmе, 657 sayılı Dеvlеt Mеmurları Kanunu’nun 28. maddеsindе yеr almaktadır. Bu maddеyе görе; ‘’Mеmurlar Türk Ticarеt Kanunu’na görе (tacir) vеya…

Vergi Dairesi Yetki Alanı Nedir? Bağlı Olunan Vergi Dairesi…..

  Vergi Dairelerinin Yetki Alanı Vergi dairelerinin yetki alanı, kurulduğu ilçenin idari sınırları ile çevrelenir. Birden çok vergi dairesi kurulmuş olan il ve ilçe merkezlerinde yetki alanı sınırları Maliye Bakanlığınca…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaçırdığın Haberler

Vergi Dairesi Yetki Alanı Nedir? Bağlı Olunan Vergi Dairesi…..

  • By admin
  • Kasım 22, 2024
  • 8 views

Devlet memuru işyeri açabilir mi, şirket ortağı olabilir mi?

  • By admin
  • Kasım 22, 2024
  • 5 views
Devlet memuru işyeri açabilir mi, şirket ortağı olabilir mi?

Şampanya ile Şarap Arasındaki Fark Nedir?

  • By admin
  • Kasım 22, 2024
  • 26 views
Şampanya ile Şarap Arasındaki Fark Nedir?

İstirahat raporu nereden alınır? Sağlık Bakanlığından İstirahat Raporları Hakkında Yazı

  • By admin
  • Kasım 22, 2024
  • 6 views
İstirahat raporu nereden alınır? Sağlık Bakanlığından İstirahat Raporları Hakkında Yazı

Vergi ve Ceza Tebligatlarında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  • By admin
  • Kasım 22, 2024
  • 15 views
Vergi ve Ceza Tebligatlarında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ödenek Üstü Harcama Nedir? Ödenek Üstü Harcama Yapılmasının Yaptırımı Nedir?

  • By admin
  • Kasım 22, 2024
  • 11 views
Ödenek Üstü Harcama Nedir? Ödenek Üstü Harcama Yapılmasının Yaptırımı Nedir?