Amerikan üniversitelerinde eğitim, sayısız avantajın yanında çokça soru işaretini de beraberinde getiriyor. Hiç şüphesiz ki, birçok aile için bu soru işaretlerinden en önemlisi işin finansal boyutu. Her zaman Amerikan üniversitelerinin pahalı ücretlerinden bahsedilir, ancak gerçekten bir öğrencinin üniversite öğrenimini Amerika’da sürdürmesi finansal açıdan ne anlama geliyor? Amerikan üniversiteleri ile Türk üniversiteler arasında yıllık ücretler ne kadar değişiyor? Türk öğrenciler için Amerika’da burs olanakları var mı?
4 binden fazla üniversitesi olan Amerika’da okul ücretleri ve burs imkanları konularında genelleme yapmak pek doğru olmaz. Devlet üniversiteleri ile özel üniversiteler arasında bu konuda büyük bir fark göze çarpmakta. Yabancı öğrenciler için Amerika’da ortalama bir dört yıllık özel üniversitenin ücreti senelik 29 bin dolar civarında seyrediyor. Ortalama ücret devlet üniversiteleri için ise senelik 21 bin dolar civarında. Amerikalı öğrenciler için ise devlet üniversitelerinin yıllık harçları oldukça cüzi olabiliyor. Eğer Amerikalı bir öğrenci, yaşadığı eyalette bir devlet üniversitesine giderse ortalama senelik 8 bin dolar civarı bir ücret ödüyor.
Yukarıda verdiğim rakamlar, Amerika genelinin ortalamaları. Bazı özel üniversitelerin yıllık ücretleri dudak uçuklatan cinsten olabiliyor. Örneğin, US News’a göre New York’taki Columbia Üniversitesi’nin yıllık ücreti 47 bin doları veya New Hampshire’daki Dartmouth Üniversitesi’nin yıllık ücreti 45 bin doları aşıyor.
Üstelik bunlar sadece eğitim masrafları. Konaklama, kitap, yiyecek ve ulaşım derken Amerika’da eğitim görmenin masrafı daha da yukarılara çıkabiliyor.
Ancak durum bu kadar da iç karartıcı değil. Uluslararası öğrenciler, burs, avans veya hibe konularında Amerikalılar kadar şanslı olmasa da birçok olanak mevcut. Amerikalı öğrencilerin yarısından fazlası, okul harçları için devletten, üniversitelerinden, özel kurumlardan veya bankalardan yardım alıyor. Bu imkanlar Türk öğrenciler de dahil olmak üzere bütün uluslararası öğrenciler için bir nebze geçerli. Sadece yoğun bir araştırma yapmak gerekiyor.
Amerikan vatandaşı olmayan öğrenciler için devletten burs almak oldukça zor. Ancak, neredeyse her üniversite yabancı öğrencilere başarı ve ihtiyaç bazlı burs veriyor. Üniversitelerin internet sitelerinde konuyla ilgili detaylı bilgiye ulaşmak mümkün, ayrıca okulların uluslararası öğrenci ofisiyle irtibata geçtiğinizde size rahatlıkla yardımcı oluyorlar. Üstelik, bazı üniversiteler, diğerlerine göre yabancı öğrencilere burs vermeye daha meyilli olabiliyor. Mesela yukarıda bahsettiğimiz Dartmouth Üniversitesi, Amerika’da yabancı öğrencilere en çok burs veren üniversitelerinden biri. Dartmouth, geçtiğimiz yıl 251 yabancı öğrenciye ortalama 49 bin dolar civarı bir burs vermiş. Yani, iyi araştırıldığı takdirde doğrudan üniversitelerden burs bulmak olanaklar dahilinde bir durum.
Amerikan vatandaşı olmayan ama Amerika’da öğrenim görmek isteyen Türk öğrenciler için birçok kaynak mevcut. Internationalscholarships.com, IEFA, NAFSA, scholarshipexperts.com gibi siteler uluslararası öğrencilere finansal kaynak sağlama konusunda yardımcı oluyor. O yüzden, Amerikan üniversitelerinin yüksek harçlarını görüp umutsuzluğa kapılmanın anlamı yok. Görüldüğü üzere, iyi bir araştırma ile ücretleri daha uygun okullar saptanabilir, gerek okulun kendisinden gerekse özel veya devlet kurumlarından çeşitli burslar bulunup, Amerika’da eğitim görmek daha cazip hale getirilebilir.