Tüpraş’tan Şok Zarar Açıklaması….

Tüpraş-1

Tüpraş’tan Şok Zarar Açıklaması-Türpaş Senedi Ne Olur?

Tüpraş’tan 85 milyon TL dönem zararı
Tüpraş 2014 yılının finansal sonuçlarını açıkladı. İşte Tüpraş’ın 2014 yılının finansal sonuçları:
17 Şubat 2015

Tüpraş, 2014 yılının finansal sonuçlarını açıkladı. Açıklamada, “Vergi Usul Kanununa göre düzenlenmiş finansal verilere göre, uluslararası petrol fiyatlarında son iki ayda derinleşen olumsuz konjonktürle oluşan stok zararı nedeniyle faaliyet karı yüzde 57 azalarak 359 milyon TL düzeyinde gerçekleşmiş, Rekabet Kurulu’nca verilen idari para cezasının 309 milyon TL olarak ödemesi sonrasında, 85 milyon TL net dönem zararı oluşmuştur.” denildi.

Tüpraş Kurumsal İletişim Müdürlüğü, yaptığı yazılı açıklamada, Tüpraş’ın 2014 yılı finansal sonuçlarını paylaştı. Açıklamada, petrol fiyatı ve döviz kurundaki dalgalanmaların finansal neticeleri olumsuz etkilediği 2014 yılında, şirketin rekabet gücünü artıracak Fuel Oil Dönüşüm Projesi’nde test çalışmalarına başlandığı hatırlatıldı. Açıklamada, yıla 108 dolar seviyesinden başlayan hampetrol fiyatı haziran ayında 115 doları gördükten sonra, yılın ikinci yarısında küresel ekonomide yaşanan olumsuz gelişmeler, jeopolitik risklerdeki azalma, ABD’nin artan kaya petrolü üretimi, OPEC’in arz kısıntısına gitmemesi ile yılı 55 dolar düzeyinde kapattığı ve petrol sektöründe yüksek stok zararlarına neden olduğu ifade edildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi: “Durağan global ürün talebi ortamında, Ortadoğu ve Asya’da açılan yeni rafineriler ile düşük hampetrol ve enerji maliyetlerine sahip ABD rafinerilerinin yüksek kapasite kullanması, sektörel bölge dengelerini bozmaya devam etmiştir. Ancak, dördüncü çeyrek dönemde artan global bakım faaliyetleri ve plansız rafineri duruşlarıyla ürün arzının azalması yanında, hızla gerileyen hampetrol fiyatlarının da etkisi ile Akdeniz rafineri marjı 2013 yılı 4. çeyreğindeki 0,30 dolar/varil düzeyinden 3,84 dolar/varil’e, yıl ortalamasında ise 0,28 dolar/varil artışla 1,95 dolar/varile yükselmiştir. Bu paralelde, Tüpraş’ın 4. çeyrek dönem net rafineri marjı 4,56 dolar/varil düzeyinde, geçen yılın 12 aylık döneminde 2,45 dolar/varil olan net rafineri marjı ise 3,21 dolar/varil seviyesinde gerçekleşmiştir. FuelOil Dönüşüm Projesi için İzmit Rafinerisi bağlantı ve bakım duruşları, diğer rafinerilerde RUP öncesi gerekli rafineri bakım çalışmaları ve yılın ilk yarısındaki zayıf talep koşulları nedeniyle, 2014 yılı kapasite kullanımı yüzde 74,9 seviyesinde gerçekleşmiştir. Karlılığı düşen ithalattan yapılan satışların azalması ve düşen asfalt talebi nedeniyle Tüpraş’ın yurtiçi satışları (980 bin tonu bitüm ve 1.356 bin ton motorin olmak üzere) 2,4 milyon ton azalmıştır. Üretim optimizasyonuna bağlı olarak ihracatın da 490 bin ton daha az gerçekleşmesi nedeniyle toplam satışlar 22,2 milyon ton olmuştur. Satış miktarı ve Akdeniz ürün fiyatlarındaki düşüşlere rağmen, döviz kurundaki yıllık ortalama yüzde 14,9 yükselişin etkisiyle satış gelirleri ise 2013 yılının yüzde 3,4 altında gerçekleşmiştir.”

309 milyon idari para cezası

Açıklamada, kar oranı da paylaşılarak, “Vergi Usul Kanuna göre düzenlenmiş finansal verilere göre, uluslararası petrol fiyatlarında son iki ayda derinleşen olumsuz konjonktürle oluşan stok zararı nedeniyle faaliyet karı yüzde 57 azalarak 359 milyon TL düzeyinde gerçekleşmiş, Rekabet Kurulu’nca verilen idari para cezasının 309 Milyon TL olarak ödemesi sonrasında, 85 milyon TL Net Dönem Zararı oluşmuştur. Söz konusu idari para cezasının iptali ve ödenen tutarın şirkete iadesi talebiyle açılmış olan dava halen devam etmektedir.” denildi.

2014 yılında, FuelOil Dönüşüm Projesi dahil olmak üzere, toplam 959 milyon dolar yatırım harcaması gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada, “Ülkemiz cari açığını yılda 1 milyar dolar azaltacak olan FuelOil Dönüşüm Projesi için 2014 yılı sonuna kadar finansman ve tamamlayıcı yatırımlar dahil harcanan toplam tutar ise 3 milyar dolar olmuştur. Tüpraş artan rekabet gücüyle ülkemizin akaryakıt ihtiyacını en yüksek kalitede ve istikrar ile karşılayarak operasyonel ve finansal hedeflerini gerçekleştirme yolunda ilerlerken, hissedarları, iş ortakları ve ülkemiz için katma değer oluşturmaya devam edecektir.
Kamuoyunun bilgilerine sunarız.” ifadeleri kullanıldı

Related Posts

Dünya Petrol Rezervlerinin Dağılımı

PETROL REZERVLERİNİN DAĞILIMI Halen kesinleşmiş olan petrol rezervlerine 40 ve doğal gaz rezervlerine 62 sene ömür biçilmektedir. 1980 yılından bu yana, net petrol rezervleri %60 ve doğal gaz rezervleri %109…

Marjinal Fonlama Oranı Nedir?

Para politikasıyla ilgili olarak son dönemde sıklıkla kullanılan Marjinal Fonlama Oranı, poltika faiz oranı gibi kavramların reel ekonomi üzerinde ne anlama geldiği çeşitli kaynaklardan sizler için araştırdık… Yaptığımız araştırma neticesinde;…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaçırdığın Haberler

Katma (Özel) Bütçe Nedir?

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 69 views
Katma (Özel) Bütçe Nedir?

Bilanço ve Gelir Tablosu Nedir?

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 65 views
Bilanço ve Gelir Tablosu Nedir?

Belediyelere Genel Bütçe Gelirlerinden Pay Verilmesi

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 69 views
Belediyelere Genel Bütçe Gelirlerinden Pay Verilmesi

İşveren çalışanının kıyafetine karışabilir mi?

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 41 views
İşveren çalışanının kıyafetine karışabilir mi?

Kamu Zararı Faiz Oranı Nedir?

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 33 views
Kamu Zararı Faiz Oranı Nedir?

HİZMET ALIM İHALELERİNDE FİYAT FARKI UYGULAMASI

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 45 views
HİZMET ALIM İHALELERİNDE FİYAT FARKI UYGULAMASI