Memurlarda Yurt Dışı Eğitimi Nedir? Yurtdışı Eğitimi Nasıl Yapılır?

bayan-106

YURTDIŞI EĞİTİM

YURT DIŞI YÜKSEK LİSANS EĞİTİMİ KONUSUNDAKİ MEVZUAT:

Bu konuda tüm kamu kurumları ve memurları için 1.2.1974 tarih ve 14786 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak 21.1.1974 tarih ve 7/7756 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlükte olan Yetiştirilmek Amacıyla Yurtdışına Gönderilecek Devlet Memurları Hakkında Yönetmelik uygulanmaktadır.
Bu yönetmelik bütçe kaynakları veya sağlanan burslarla belirli süreli çalışma veya yüksek lisans ve doktora eğitimi amacıyla yurt dışına memurların gönderilmesine ilişkin esasları, hazırlık sürecini, gönderilecek memurların hak ve yükümlülüklerini hükme bağlamaktadır.
Bazı Kurumlar kendi elemanlarına uygulamak amacıyla alt mevzuat normları oluşturmuş iseler de tüm devlet kuruluşları bu konuda sözü edilen yönetmelik uyarınca işlem yapmaktadırlar.

İLGİLİ YÖNETMELİK’TE SÜREÇ:
a) Kurumların başvurusu ile kontenjanların belirlenmesi:
Kurumlar, her yıl bütçe olanaklarıyla, gelecek mali yıl içinde yetiştirilmek, eğitilmek, bilgileri artırılmak, staj, öğrenim veya ihtisas yaptırılmak üzere yurt dışına göndermek istedikleri Devlet memurlarına ilişkin önerilerini, bütçe ödenekleriyle ilgili tedbirlerini almak suretiyle, Devlet Personel Başkanlığına bildirirler. Kalkınma planı hedeflerine uygun olarak kurumlarının fonksiyonlarını, insan gücü gereksinimlerini belirleyen planlar, dış kaynaklı burslardan yararlanma ve bir önceki tahsis edilen kontenjanların kullanım durumları ile benzer diğer hususlar da bu önerilere eklenir
Bu öneriler Devlet Personel Başkanlığınca incelenerek Maliye Bakanlığının da görüşü alınarak karara bağlanır ve Bakanlar Kurulunun onayına sunulmak üzere Devlet Personel Başkanlığının bağlı olduğu Bakanlıkça Başbakanlığa gönderilir.
Bakanlar Kurulunun onamasından sonra Kurumlara kontenjan ayrılır.
b) Kontenjanların duyurulması ve gönderileceklerin seçimi:
Kurumlar kendilerine ayrılan kontenjanları, gerekli öteki bilgilerle birlikte, istemde bulunulan yılın Ağustos ayında örgüt birimlerindeki ilgili bütün memurlara genelgelerle duyururlar.
Bu duyuru üzerine bütçe olanaklarıyla tahsis edilen kontenjanlardan yararlanmak isteyenler Eylül ayının ilk yarısında bağlı bulundukları birim yöneticilerine dilekçe ile başvururlar. Yöneticiler, bunları, bütçe olanaklarından tahsis edilen kontenjanlar için en geç Eylül ayı sonunda, çalıştıkları kurumun yetkili makamına ulaştırırlar.
Bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesindeki koşulları taşıyan, bütçe olanakları veya dış burslarla yabancı ülkelere gönderilecek Devlet memurları, kurumlarınca teşkil edilecek sınav kurullarınca yarışma sınavı veya (öğrenim, hizmetteki durumu, hizmetle ilgili belge ve nitelikleri gözönünde bulundurularak yapılacak) seçme suretiyle saptanır.
c) Sonuç olarak sürecin adımları:
Yönetmelikte anlatılan süreç aşağıdaki gibi basamaklandırılabilir:
1. Bakanlık teşkilatında yurt dışında yüksek lisans eğitimi için yönetmelikte öngörülen şartları taşıyan personelin bulunması.
2. Kurulun belli konularda yurt dışı yüksek lisans eğitiminin gerekliliği ve faydasına inanması.
3. Teftiş Kurulunun bu gerekliliği bir raporla Bakanlığa iletmesi.
4. Bakanlık bütçesinde ödenekle ilgili tedbirin alınması.
5. Bakanlık Dış İlişkiler Dairesince konuya ilişkin önerinin kalkınma planı hedeflerine uygun olarak kurumun fonksiyonları, insan gücü gereksinimleri gerekçeleri ile birlikte Devlet Personel Başkanlığına bildirilmesi.
6. DPB’nca incelenmesi, Maliye görüşünün alınması ve Bakanlar Kurulu onayı için Başnakanlığa gönderilmesi.
7. Bakanlar Kurulunun onaması ile kurumlara kontenjan ayrılması.
8. Kontenjanın kurumca duyurulması
9. Kontenjandan yararlanmak isteyenlerin başvurusu.
Yarışma sınavı veya seçme suretiyle gideceklerin saptanması

kaynak:http:saglikmevzuati.blogspot.com.tr

Related Posts

Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Kim Olacak?

Hazine ve Maliye Bakanı Kim Olacak? 28.05.2023 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimi sonucunda Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tekrar Cumhurbaşkanı olarak seçilmiştir. Kamu Finans Editör olarak Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN’ı tebrik…

Nakit (Nominal) Ücret Nedir? Reel Ücret Nedir?

Nakti Ücret ve Reel Ücret: Nominal (Nakti) Ücret: İtibari ücret, nominal ücret ve parasal ücret olarakta adlandırılan nakti ücret, ücretin cari memleket parası ile ifade edilen değeridir. Reel Ücret: Gerçek…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaçırdığın Haberler

Senyoraj Geliri Nedir? Senyoraj Geliri Nasıl Elde Edilir?

  • By admin
  • Kasım 26, 2024
  • 23 views
Senyoraj Geliri Nedir? Senyoraj Geliri Nasıl Elde Edilir?

Taşeron işçisi kıdemi bekliyor

  • By admin
  • Kasım 26, 2024
  • 16 views
Taşeron işçisi kıdemi bekliyor

Mahalli İdareler Yönetmelik Çıkarabilir mi?

  • By admin
  • Kasım 26, 2024
  • 19 views
Mahalli İdareler Yönetmelik Çıkarabilir mi?

Hazine Birliği Nedir?

  • By admin
  • Kasım 26, 2024
  • 15 views
Hazine Birliği Nedir?

Evlenen kadına kıdem tazminatı

  • By admin
  • Kasım 26, 2024
  • 15 views
Evlenen kadına kıdem tazminatı

2021 Oscar Kazanan Filmler

  • By admin
  • Kasım 26, 2024
  • 15 views
2021 Oscar Kazanan Filmler