40/a Maddesine Göre ders görevlendirilmelerine esas olmak üzere İstenen Belgeler
1- Öncelikle öğretim elemanının fiilen görev yaptığı birimden ya da diğer üniversiteden dersin bölümü, anabilim dalı, adı, kodu, saati (teorik- uygulama- lab.) şube sayısı belirtilerek uygun görüş yazısının temini,
2- Ders verecek öğretim elemanı aynı üniversiteden ise en üst birim amirinin; diğer üniversiteden ise Rektörün uygun görüşü,
3- Bölüm, anabilim/ana sanat dalı başkanı, müdür/dekan ve ilgili öğretim elemanı tarafından imzalı ders yükü bildirim formunun gönderilmesi,
4-Uygun görüşe istinaden Rektör Onayı alınarak her iki birim/üniversiteye bildirmesi,
Gerekmektedir.
Ayrıca kendi Üniversitelerinin birimlerinin ilgili Enstitülerinde ders verecek öğretim elemanlarının tez danışmanlığı dâhil 2547 sayılı kanunun 40/a maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilmesi gerekmektedir.
Yükseköğretim Kurulu Balkanlığının 2005 yılındaki görüşünde 2547 Sayılı Kanunun 40/a maddesi uyarınca devlet yükseköğretim kurumlarının kadrolu öğretim elemanlarının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde bulunan üniversitelerde görevlendirilmesinde uygulanamamaktadır.
Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Uyruklu Öğretim Elemanı Çalıştırılması Esaslarına İlişkin 14.10.1983 tarih 83/7148 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 7.maddesinde sözleşme ile çalıştırılan personelin öğretim yükü ve ek ders görevi hakkında 2547 sayılı kanunun değişik 36.ve 40.maddelerinin ilgili hükümlerinin uygulanacağı vurgulanmıştır. Ayrıca söz konusu Bakanlar Kurulu Kararında yabancı uyruklu öğretim elemanlarının gelir getirici başka bir iş yapamayacakları hüküm altına alınmıştır. Yabancı uyruklu öğretim elemanları çalıştıkları yükseköğretim kurumunda ders yüklerini doldurmamaları halinde Yükseköğretim Kurulu Başkanının onayı ile ücret almaksızın bir başka üniversitede görevlendirilebilirler.
Bilindiği gibi, 2547 Sayılı Kanunun 5.maddesinin (i) fıkrasında Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Türk Dili, Yabancı Dil ve Beden Eğitimi veya Güzel Sanat Dallarından birinin (resim-müzik-v.s.) öğretim süresi boyunca programlanıp uygulanan ortak zorunlu dersler oldukları belirtilmişti, aynı kanunun 3.maddesinin (o) fıkrasında ise okutmanların eğitim öğretim süresince çeşitli öğretim programlarında ortak zorunlu ders olarak belirlenen dersleri okutan veya uygulayan öğretim elemanları hükme bağlanmıştır. Bu itibarla Okutmanların 2547 sayılı Kanunun 3/o fıkrası gereğince lisans derslerini vermeleri uygun bulunmamaktadır.
Aynı Kanunun 3/b fıkrasında “öğretim yardımcıları yükseköğretim kurumlarında belirli süreler için görevlendirilen araştırma görevlileri uzmanlar, çeviriciler ve eğitim öğretim planlamacılarıdır.” Hükmü öngörülmüş değişik 33.maddesinde ise “uzmanlar öğretimle doğrudan doğruya veya dolaylı olarak ilgili olan özel bilgi ve uzmanlığa ihtiyaç gösteren bir işle laboratuarda, kitaplıklarda, atölyelerde ve diğer uygulama alanlarında görevlendirilen öğretim yardımcılarıdır.” denilmek suretiyle öğretim yardımcısı olan uzmanların görev alanları tek tek sayılmış ancak ders vermek ve ders okutmak uzmanların görevleri arasında yer almamıştır. Yine 2914 sayılı Kanunun ek ders ücreti başlıklı 11.maddesinde ders okutacak öğretim elemanlarının unvanları profesör, doçent, yardımcı doçent, öğretim görevlisi ve okutman olarak belirlenmiştir. Bu nedenle yukarıdaki hükümler karşısında ders vermek ve ders okutmak görevi bulunmayan uzman ve araştırma görevlilerinin ders okutmalarının mümkün bulunmamaktadır.
2547 Sayılı Kanunun 2547 sayılı Kanunun 40’ıncı maddesinin ( a ) bendi uyarınca görevlendirilen öğretim elemanlarının ders yüklerinin tamamlanmasında ve ek ders ücretlerinin hesaplanmasında; sırasıyla bağlı bulundukları fakülte veya Yüksekokulda normal örgün öğretimde verdikleri ders ve diğer faaliyetler ile görevlendirildikleri yükseköğretim kurumlarında normal örgün öğretimde verdikleri ders ve diğer faaliyetler daha sonra bağlı bulundukları fakülte veya yüksekokulda ikinci öğretimde verdikleri ders ve diğer faaliyetler ile görevlendirildikleri yükseköğretim kurumlarında ikinci öğretimde verdikleri ders ve faaliyetler dikkate alınır.”denilmektedir.