Özürlü Araç İndirimi Ne Kadar?

Engelli-1

Günümüzde, özürlülerin hesabına alınan araçların sayısı son zamanlarda oldukça artmıştır. Özellikle faydalanılan indirimin bu artışta etkisi çok büyüktür. Mesela sıfır bir araca, ikinci el fiyatlarından bile çok daha ucuza sahip olabiliyorsunuz.

Ancak özürlü indirimiyle araç alırken dikkat etmeniz gereken üç önemli nokta vardır. Birincisi, alabileceğiniz en büyük motor gücü 1.4 ‘tür. Daha yükseğini alamazsınız. İkincisi, bu aracı 5 yıl boyunca satamazsınız. Üçüncüsü, bu indirimden sadece sıfır km araç alırken faydalanırsınız. 2. El araçlarda böyle bir indirim söz konusu değildir.

Bu yazımızda, özürlü indiriminden faydalanarak araç almak isteyen okuyucularımıza önemli bilgiler sunacağız.

Araç Alırken Özürlü İndirimi Nasıl Hesaplanır?

Öncelikle bilmemiz gerekiyor ki, her araca yapılan indirim aynı değildir. Aracın orjinal  fiyatına göre, yapılan indirimler de değişir. Satın almak istediğiniz bir aracın, özürlü indirimli halini hesaplamak istiyorsanız şu oranları dikkatlice incelemelisiniz:


1- KDV İndirimi:
 Araç satın alırken faydalanacağınız indirimlerden biri KDV indirimidir. Normalde ödemeniz gereken KDV aslında %18’dir. Ancak özürlü indiriminden faydalandığınızda, bu oran yaklaşık %15.254’e düşüyor.

2- ÖTV İndirimi: ÖTV (Özel Tüketim Vergisi), normalde %45’dir. Ancak, özürlü indiriminden faydalandığınızda bu oran %26.3’e düşüyor. Bir anda ödemeniz gereken toplam ÖTV miktarı yarı yarıya azalıyor demektir bu.

3- Toplam İndirim: KDV ve ÖTV üzerinden yapılan ayrı ayrı indirimler, aracın toplam satış fiyatı üzerinden yaklaşık %30 ile 32 arasında değişen bir indirime tekabül ediyor.

Kısacası, normal satış fiyatı 50 BİN TL olan bir aracı satın almak isterseniz, özürlü indirimiyle birlikte bu aracın fiyatı size yaklaşık 34 BİN 500 TL’ye geliyor. Neredeyse 15 BİN 500 TL’lik bir indirimdir bu.

Burada dikkat etmemiz gereken çok önemli bir nokta daha var. Eğer ki, adına araba alınacak kişinin özrü %90’ın üzerindeyse; ondan alınan ÖTV %26.3 değildir. %0’dır. Yani tek kuruş ÖTV alınmaz. Bu da aracın fiyatını doğal olarak çok daha fazla düşürür. Normal özürlü indirimiyle 34 BİN 500 TL’ye düşen bir araç, %90’lık özürlü raporuyla alındığı takdirde daha da ucuzlar ve yaklaşık 29 BİN 500 TL’ye düşer.

Ancak bu vatandaşlarımızın da bazı yükümlülükleri vardır.

Eğer,  %90 ve üzeri özürü olan  vatandaşımız aracı kendi kullanacaksa “H” tipi ehliyet almak zorundadır ve eğer, bu özründen dolayı arabaya ek bir donanım yerleştirilmesi gerekiyorsa, yetkili hastanelerin birinden “Özel Donanımlı Araç Kullanabilir” raporunu da almak zorundadır. Bu raporu alan bir vatandaşın arabasını kendisinden başka hiç kimse süremez. Kanunen yasaktır. Çünkü yasalara göre, özel donanım ile eklenti yapılmış araçları sadece o donanımı kullanmak zorunda olan araç sahibi sürebilir.

Eğer bu vatandaş, arabayı sürecek durumda değilse ya şoför tutmak zorundadır ya da yakın dereceden bir akrabasına bu arabayı kullandırtmak zorundadır. Bu durumda, arabayı kullanması belirtilen kişilerin isimleri yetkili mercilere verilmelidir. (Son zamanlarda bu durum pek önemsenmiyor).

Bu indirimlerle ilgili son bir uyarı yapma ihtiyacı daha hissediyoruz.

Biz yukarıda sadece tahmini ve yaklaşık rakamları verdik. Unutulmamalıdır ki, 50 BİN TL’lik bir araca yapılacak toplam indirim bayiden bayiye değişir. Çünkü normal satışlarda bile bayiler kendilerine uygun indirim yapmaktalar. 50 BİN TL’lik bir araç, özürlü indirimi ile birlikte bir bayide size 34 BİN 500 TL’ye indirilirken, aynı araç bir başka bayide 33 BİN TL’ye, bir diğerinde 33 BİN 500 TL’ye düşebilir. Çünkü fiyatlar serbest piyasa koşullarına göre düzenlenmektedir ve her bayi istediği kar oranını satışa yansıtır ve kendi kar oranı üzerinden de istediği indirimi size uygulayabilir. Fiyattaki bu değişkenliklere de dikkat etmeliyiz.

kaynak:düzceyerelhaber.com

Related Posts

Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi Vermek Zorunda Değil?

Özelge: Gelir Vergisi Kanununun 18 inci maddesinde yer alan faaliyetini arızi olarak yapması ve bir takvim yılında elde ettiği hasılatın istisna tutarını aşmaması halinde, beyanname verilmeyecek ve yapılan vergi tevkifatı…

Damga Vergisi Nedir? Damga Vergisi Nasıl Hesaplanır?

DAMGA VERGİSİ KANUNU Damga Vergisi Nedir? Damga Vergisi Nasıl Hesaplanır? Kanun Numarası : 488 Kabul Tarihi : 1/7/1964 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 11/7/1964 Sayı : 11751 Yayımlandığı Düstur :…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaçırdığın Haberler

Pazarlık Usulü İhalelerde İlan Ve Davet Nasıl Yapılır?

  • By admin
  • Kasım 25, 2024
  • 33 views
Pazarlık Usulü İhalelerde İlan Ve Davet Nasıl Yapılır?

Sıfır Tabanlı Bütçe Sistemi Nedir?

  • By admin
  • Kasım 25, 2024
  • 21 views
Sıfır Tabanlı Bütçe Sistemi Nedir?

2017-2019 Yılları Özelleştirme Programı

  • By admin
  • Kasım 25, 2024
  • 15 views
2017-2019 Yılları Özelleştirme Programı

Mülkiyet Türleri Nelerdir?

  • By admin
  • Kasım 25, 2024
  • 28 views
Mülkiyet Türleri Nelerdir?

Personel Yemek İhalesinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  • By admin
  • Kasım 25, 2024
  • 19 views
Personel Yemek İhalesinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Mantar Üretmek Karlı mı? Mantar Üretme Çiftliği Karlı mı?

  • By admin
  • Kasım 25, 2024
  • 19 views
Mantar Üretmek Karlı mı? Mantar Üretme Çiftliği Karlı mı?