Bankacılık Sektör Analizi

Banka-2

İş Bankası  Genel Müdürü Adnan Bali, bankacılık sektörünün, savunma, enerji, haberleşme gibi stratejik bir sektör olduğunu belirterek, bankacılığın kendi fonksiyonunu sağlıklı bir şekilde görmeye devam etmesi için, sermaye yeterlilik rasyosu (SYR) ve aracılık maliyetleri gibi alanlarda  tedbirler alınmasının kritik önemde olduğunun altını çizdi. Adnan Bali ayrıca “Türkiye ekonomisi son yıllarda eski hızında büyümüyor, hızlı büyüme döneminde dönen bazı çarklar şimdi dönemeyebiliyor.” dedi.

İş Bankası’nın düzenlediği “karneni göster kitabını al” basın toplantısı sonrasında sektöre ve gündeme dair değerlendirmelerde bulunan Bali, alınması gereken tedbirlerle ilgili olarak, “SYR’yi olumsuz etkileyen bize özgü farkların giderilmesi anlamındaki çalışmaların kritik olduğunu düşünüyorum.

Aracılık maliyetleri anlamında bizim üzerimizdeki bir çok şeyin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Bali, bu kapsamda kriz şartlarında sektöre getirilen şube harçlarının kalıcı olduğuna dikkat çekerek, “Teşvikli bölgelerde dahi hâlâ harç ödemeye devam ediyorsunuz. Bu istihdamla da iş yapma kapasitesiyle de çelişiyor. Bir çok piyasada bizim kira giderimizin üzerinde giderdir bu” diye konuştu.  Bali, İş Bankası’nın SYR’si en iyi düzeylerde olan bir banka olduğunu ancak işlerini yaparken ciddi anlamda bir kısıt altında çalıştıklarını belirtti.

Bali, “Örneğin dolar kuru yükseldiğinde yabancı para kredilerin TL karşılığı ilave yeni kredi vermesiniz de yükseliyor. Bu defa onu da korumak için bir tamponla gitmeniz gerekiyor. Bunlar kısıtlayıcı politikalar” diye konuştu.

ÖZKAYNAK KÂRLILIĞI MEVDUAT FAİZİNİN ALTINDA

Bankacılık sektöründe özkaynak kârlılığının mevduat faizinin altında olduğuna dikkat çeken Bali, “Bankaların sermayedarları mevduat müşterisi olalım deseler 2-3 puan daha fazla getiri elde edebilecekler. Yüzde 3.5 ve altına inmiş net faiz marjı ile bankacılık sistemi verdiği ilave kredilerle yeni iş yapma kapasitesi yaratamıyor. Bu bankacılık sisteminin matematiğinin çalışmıyor olması demek” dedi.

Bali 2010 yılında yüzde 5.8-6 arasında olan net faiz marjının bugün yüzde 3.5’in altında geldiğine ve yüzde 18-19 aralığındaki özkaynak kârlılığının da yüzde 10-11 aralığına gerilediğine dikkat çekti.  Sektörde son dönemde artan takibe dönüşen kredi oranları ile ilgili olarak da Bali şöyle konuştu:

“Türkiye ekonomisi son yıllarda eski hızında büyümüyor, hızlı büyüme döneminde dönen bazı çarklar şimdi dönemeyebiliyor. Karşılıksız çeklerde, ödemelerde, protestolu senetlerde bunun karşılığını görüyoruz. Ben hala takibe dönüşen kredi rasyolarının iyi yönetildiğini düşünüyorum. Ama son dönemde önemli bir yükseliş trendine girdiğimiz de ortada. Kredi tabanı hızlı büyümediği için, aynı miktardaki sorunlar bile görece daha yüksek görünüyor olabilir. Matrahın iş yapma kapasitesinin büyümesi lazım.”

Bankacılık sektöründe Mart sonu itibarıyla takibe dönüşe kredi oranı yüzde 3.3 seviyesinde bulunuyor. Bali, geçen hafta TBB Başkanı Hüseyin Aydın’ın ‘yüzde 15 kredi kısıtlamasıyla’ ilgili değerlendirmelerine de şu yorumu yaptı:

“Yüzde 15 kredi sınırının olup olmamasından ziyade, bizim zaten kendi sınırlarımız var. Biri bize yüzde 40 büyütün kredilerinizi dese, bunu yapacak imkanımız yok.” Aydın geçen hafta “TCMB’nin yüzde 15’lik kredi büyümesi standardının devam edip etmediğini bilmiyoruz, bunu öğrenmek istiyoruz” demişti.

kaynak:sözcü.com.tr

Related Posts

Dünya Petrol Rezervlerinin Dağılımı

PETROL REZERVLERİNİN DAĞILIMI Halen kesinleşmiş olan petrol rezervlerine 40 ve doğal gaz rezervlerine 62 sene ömür biçilmektedir. 1980 yılından bu yana, net petrol rezervleri %60 ve doğal gaz rezervleri %109…

Marjinal Fonlama Oranı Nedir?

Para politikasıyla ilgili olarak son dönemde sıklıkla kullanılan Marjinal Fonlama Oranı, poltika faiz oranı gibi kavramların reel ekonomi üzerinde ne anlama geldiği çeşitli kaynaklardan sizler için araştırdık… Yaptığımız araştırma neticesinde;…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaçırdığın Haberler

Katma (Özel) Bütçe Nedir?

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 69 views
Katma (Özel) Bütçe Nedir?

Bilanço ve Gelir Tablosu Nedir?

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 64 views
Bilanço ve Gelir Tablosu Nedir?

Belediyelere Genel Bütçe Gelirlerinden Pay Verilmesi

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 69 views
Belediyelere Genel Bütçe Gelirlerinden Pay Verilmesi

İşveren çalışanının kıyafetine karışabilir mi?

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 41 views
İşveren çalışanının kıyafetine karışabilir mi?

Kamu Zararı Faiz Oranı Nedir?

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 33 views
Kamu Zararı Faiz Oranı Nedir?

HİZMET ALIM İHALELERİNDE FİYAT FARKI UYGULAMASI

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 45 views
HİZMET ALIM İHALELERİNDE FİYAT FARKI UYGULAMASI